David Van Looveren

Pianist

EEN LEVEN VOL MUZIEK

Meer over David
David Van Looveren (1982) debuteerde op negenjarige leeftijd in de Grote zaal van Theater aan de Parade in s' Hertogenbosch waarna hij zijn concertervaringen kon uitbreiden dankzij succesvolle wedstrijddeelnames. Hij won de Cantabile - wedstrijd, de Axion - Classics wedstrijd en de Stephan de Jonghe wedstrijd, werd laureaat - finalist van Jong Tenuto en het concours André Modeste Grétry en laureaat van de Wedstrijd voor Muziekvertolking van de Lions Clubs International en van de wedstrijd Jong Talent van deFilharmonie. Hij speelde in Duitsland, Nederland, Luxemburg en België. Als solist bracht hij met verscheidende orkesten pianoconcerto’s van Liszt, Beethoven en Poulenc en de Koorfantasie van Beethoven en dit in Bulgarije en in België (Blauwe Zaal de Singel, Grote Zaal Koninklijke Muntschouwburg, Elisabethzaal, ...).

Een waardevolle basis dankt David Van Looveren aan Evelyne Deckers waarbij hij studeerde aan de Academie voor Muziek en Woord Wilrijk. Hij zette zijn traject verder bij Heidi Hendrickx en Levente Kende en vervolmaakte zich bij Jan Wijn. Ondertussen volgde hij Masterclasses bij o.a. Evgeny Moguilevsky, Jan Marisse Huizing (International Holland Music Sessions), Vladimir Viardo (Festival Internacional de Musica de Coimbra), Vitaly Margulis (BYS-stichting), Edoardo Torbianelli, Rian de Waal, Kum Sing Lee, Udo Reineman, Bart Van Oort, Jaap Ter Linden. Verder studeerde hij orgel bij Joris Verdin, liedbegeleiding bij Jozef De Beenhouwer en Lucienne Van Dijck en kamermuziek bij o.a. Jan Gruithuyzen, Geert Baeckelandt en France Springuel. Na het behalen van het masterdiploma aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen volgde hij de voortgezette opleiding (2005-2007) aan het Fontys Conservatorium Tilburg en het seminarie kamermuziek (2007-2008) aan het Orpheusinstituut Gent.

David Van Looverens groeiende passie voor kamermuziek en muziektheater leidde tot de oprichting van HOMMAGES in 2006 samen met klarinettist Wouter Aerts. Dit ensemble speelde in afwisselende bezettingen met o.a. Florian Peelman, Jozefien Peelman, Eliot Lawson, Jolente de Mayer, Arsis4, Vincent Hepp, Bertel Schollaert. HOMMAGES legt zich toe op klassiek, romantisch en 20ste eeuw repertoire en bracht naast o.a. het integraal kamermuziekrepertoire van Johannes Brahms ook hedendaags repertoire: o.a. compositie- opdrachten aan Hanne Deneire (CD opname Phaedra) en Bram Van Camp. Eigenzinnig zoekend naar onbetreden paden realiseerde HOMMAGES een samenwerking met volksmuzikanten Wouter De Belder en Kevin Van Staeyen in een programma rond Béla Bartok (CD opname Concertgebouw Brugge).

Naast de HOMMAGES - muziektheaterproductie “Ende Nich(t)?” met Stefaan Degand in een regie van Stef De Paepe speelde David Van looveren ook het Operatheater “Le Bel Indifferent” met Mireille Capelle en Noémi Schlosser en de Kindertheatervoorstelling “Der Josa mit der Zauberfiedel” in een regie van Daniel Tanson (Philharmonie Luxembourg). Gebeten door het uitwerken van concepten voor HOMMAGES volgde ook de artistieke leiding van “Rednote Festival Hasselt” (samenwerkingen met musea, horeca, architect Bart Lens en tal van ensembles) en het opstarten van RED LOUNGE waarmee hij samen met Wouter Aerts een belangrijke innovatieve beweging in gang zette vanuit de klassieke muziekwereld inspelend op en spelend met imago. Een eerste realisatie werd de uitvoering van “Redlounge Concept #1”: muziek van Olivier Messiaen aangevuld met hedendaagse elektronische muziek en dans uitgevoerd in Petrol Club Antwerpen.

Als docent en begeleider is David Van Looveren verbonden aan de academie van Hemiksem. Daarnaast begeleidt hij op audities en concerten, is koorbegeleider van Canzoenia en werkte als liedbegeleider samen met o.a. Liesbeth Devos, Valerie Vervoort, Cristel De Meulder, Dorine Mortelmans, Gijs Van der Linden. Verder verleent hij zijn medewerking aan producties van Brussels Philharmonic waarmee hij o.a. in de Cité de la musique te Parijs speelde. Naast zijn carrière als musicus is David Van Looveren ook actief als vormgever. Zijn jarenlange passie voor architectuur resulteerde in het totaalontwerp (zowel exterieur als interieur) van zijn eigen woning.
TERUG NAAR BIOGRAFIE