INGRID ANTHONISSEN

Dirigent

EEN LEVEN VOL MUZIEK

Meer over Ingrid
Ingrid Anthonissen studeerde piano aan het Conservatorium van Antwerpen bij Louise Hesbain.  Naast de algemene vakken volgde zij pianoliteratuur en kamermuziek bij Frederick Gevers en Patrick D’Hooghe.

Later vervolmaakte zij zich in koordirectie. Ze volgde cursussen georganiseerd door de Koorfederatie Vlaanderen, met docenten als Florian Heyerick, Kurt Bikkembergs, Johan Van Bouwelen en Dirk Snellings.

Als pianiste begeleidde zij zangers van de Vlaamse Opera Antwerpen bij concerten en recitals. Ook trad zij verscheidene jaren op met de Baskische tenor Yon De Murguia (opera van Madrid).

Ingrid Anthonissen was één van de vertolkers op het lustrumconcert 10 jaar Epta-België (European Piano Teachers Association) met de ‘Fantaisie op de ouverture Semiramide’ van Giacomo Rossini voor 4 piano’s en 8 pianisten, een creatie van Roland De Munck.

Vijfentwintig jaar lang was zij organist van de St.-Pauluskerk in Westmalle. Van 1996 tot 2001 was ze dirigent van het St. Pauluskoor. Onder haar leiding bracht het koor de creatie van het Scheppingsverhaal ‘In het begin’ op muziek van Jan Van Mol, een cyclus in 6 delen voor sopraan, bariton, gemengd koor, fluit, piano en orgel.

Sinds oktober 1990 is zij dirigent van het gemengd koor Canzoenia en werkt zij aan het perfectioneren van hun repertoire. Deze inzet werd meermaals bevestigd op het provinciaal zangtornooi Antwerpen en bij de realisatie van talrijke concerten, zoals in 2005, toen ze koor, solisten en het kamerorkest ‘La Passione’ leidde in het ‘Gloria’ van Vivaldi en de ‘Missa Sancti Nicolai’ van Haydn en in 2009 met de ‘Grosse Orgelsolomesse’ van J. Haydn en het ‘Te Deum’ van M.A. Charpentier. Onder haar leiding stond Canzoenia in 2006, 2008 en 2013 op het podium met de befaamde pianist François Glorieux, en Lars Piselé (tenor).

In 2016 werd het 30-jarig bestaan van Canzoenia gevierd met een gevarieerd programma in samenwerking met Hendrickje Van Kerckhove (sopraan), en Nicolas Callot (piano).

Als docente muzikale opvoeding was Ingrid Anthonissen verbonden aan het Sint Jan Berchmanscollege te Westmalle en het Maris Stella Instituut te Oostmalle.


TERUG NAAR BIOGRAFIE